
Portafolis
del Postgrau d'Ensenyament de Català per a Persones Adultes
reflexions i conclusions finals
SOBRE LES OBSERVACIONS
​
En les dues observacions efectuades hi he pogut trobar elements tractats a les assignatures. En concret tractaré: l'aula, les professores, el treball de la gramàtica, la interculturalitat, les activitats i els alumnes.
​
En primer lloc, pel que fa a l'aula, recordo quan vam dibuixar la nostra aula ideal. Evidentment els recursos són els que són, però és veritat que com més riquesa d'estímuls tingui l'entorn més s'afavorirà l'aprenentatge. Així doncs, una aula ambientada en aspectes de la llengua i cultura catalana és millor que una aula totalment ascèptica (aula B1). Així també, en aquesta aula un projector i una pantalla afavoririen la introducció de diferents recursos didàctics. Pel que fa al mobiliari, l'aula de l'intermedi 1 no estava adaptada, tenia unes cadires amb respatllers poc còmodes i l'espai era molt petit, de manera que era difícil circular-hi al voltant.
​
Pel que fa a les professores, de les dues en vaig aprendre coses. En primer lloc, em quedo amb la flexibilitat i el bon fer de l'Eva. Tot i que d'acord amb el que vaig aprendre del meu microteaching potser en algun moment hi vaig trobar a faltar més bidireccionalitat i canviar el tipus d'agrupacions dels alumnes o fer-los aixecar. De la Rosa, em quedo amb les grans analogies i els dibuixos explicatius. El que no em va agradar tant, com ja he comentat és que feia una introducció de les activitats tenyides de valoracions personals. També en el microteaching alguns companys ho van fer i vam veure que no era gaire adequat.
​
En relació al treball de la gramàtica vaig poder comprovar com els jocs lingúístics són una eina molt motivadora per aprendre, com la guerra naval i el bingo (de fet ja he aplicat el joc de la guerra naval i m'ha donat molts bons resultats). La majoria de vegades, vaig poder comprovar com es treballava la forma integrada en un context comunicatiu. L'ús de dibuixos i analogies, com en cas dels accents i els diftongs va ser una gran ajuda per aclarar-ne el significat, tal com vam aprendre a l'assignatura d'Aprenentatge en adults (veure forma i dibuixos).
​
Sobre la interculturalitat, en les dues observacions vaig poder veure'n mostres, com en el dia de la llengüa materna. En concret, vaig comprovar com es treballava la consciència sobre la pròpia identitat i llengua a través de diàlegs i debats. Aquest és un requisit essencial per aprendre'n una llengua nova, tal com s'esmenta en l'article de M. Silvina Paricio.
​
Pel que fa a les activitats vaig poder-ne observar de tot tipus. M'agradaria senyalar la comprensió oral que va realitzar l'Eva, perquè realment en va treure molt de suc. Prenc nota de la seqüència que va seguir per portar-la a terme i millorar la meva intervenció (en el mateix sentit que el microteaching). En canvi, com ja comento a l'observació d'intermedi 1, l'àudio que es va posar em va semblar excessivament llarg (11 minuts). A l'assignatura de Didàctica ens van recomanar una durada aproximada de 3-4 minuts.
​
Per acabar, vull remarcar l'ambient i els alumnes de la classe d'intermedi 1. En aquell context d'elevada heterogeneïtat, vaig comprovar com aquesta no era un problema sinó una oportunitat d'enriquiment comú, tal i com vaig fer palès al meu treball sobre un cas pràctic a l'assignatura d'aprenentatge en adults. Així també, vaig poder veure un exemple de convivència entre diferents tipus d'intel·ligències (una de molt cristal·litzada amb d'altre de menys) que s'alimentaven recíprocament i feien que l'aprenentatge anés més enllà del professor. Així, és veritat que en cert punt, per alguns alumnes anar a l'aula estava emmarcat dins la teoria del dèficit, però en d'altres era una opció presa des d'una necessitat bàsica del seu moment actual (tant a nivell personal com laboral).
​
​
​
SOBRE LA UNITAT DIDÀCTICA
​
Elaborar una unitat didàctica no va ser tasca fàcil. Va ser un procés laboriós que vaig desenvolupar amb la retroalimentació de la meva tutora (Mariona Casas) i els consells dels professors del consorci.
Aquí faré una valoració de la meva unitat didàctica analitzant els punts forts i els punts febles.
​
​
​
​
​
​
​
​
​
​
​
​
​
​
​
​
​
​
​
​
​
​
​
​
​
​
​
-
Penso que l'ESTRUCTURA de la unitat és prou sòlida, amb els diversos components ben especificats i detallats (objectius, funcions, exponents, etc.). Vaig intentar millorar els defectes de la nostra SD, en la qual aquesta part estava fluixa, i també recordant el que deien la Joana i la Laura (professores de didàctica).
​
-
Penso que té un ORDRE LÒGIC i entenedor.
​
-
Crec que el TEMA era molt adequat ja que parlar sobre salut és una necessitat bàsica. ​
​
-
La TEMPORITZACIÓ es va ajustar al temps de classe.
​
​
​
​
​
​
​
​
​
PUNTS FORTS
PUNTS FEBLES
-
Crec que potser va faltar més VARIETAT en les activitats i potser vaig abusar massa dels diàlegs predeterminats per introduir nous inputs. ​​​​
​
-
Crec que a l'hora de fer dos dossiers diferents era una mica CONFÚS, ja que els números no acabaven de correspondre i no tenia algunes imatges a la meva part, cosa que feia que hagués de mirar als dos dossiers.
​
-
Les IMATGES i els DIBUIXOS hi eren presents, però en ocasions no prou clarificadors
​​
-
Va ser una llàstima no poder portar a terme l'últma hora programada, ja que tenia programat fer la comprensió oral, la tasca final i l'avaluació.
SOBRE LA SESSIÓ A L'AULA
PUNTS FORTS
-
Crec que l'activitat de debat amb grups i la de la parts del cos humà va motivar als alumnes, ja que són ACTIVITATS molt INTERACTIVES i que no estaven acostumats a fer.
​
-
La INTERACCIÓ amb els ALUMNES va ser bona ja que van estar participatius i vaig rebre un bon feedback d'ells.
​
-
Crec que les INSTRUCCIONS van ser clares ja que seguien prou bé les activitats.
​
-
Penso que vaig poder RESPONDRE els dubtes i el fet de PASSAR per les TAULES va afavorir l'aprenentatge
​
PUNTS FEBLES
-
Potser algunes ACTIVITATS van ser massa SENZILLES pel seu nivell ja que les feien força ràpid. Cal recordar la teoria de la ZDP de Vigotski.
​
-
Crec que en alguns moments va faltar una mica més de RITME a la classe ja que hi havia alumnes que es quedaven sense fer res.
​
-
M'hagués agradat tenir una GRAVACIÓ en vídeo d'algun fragment de la classe per tal de poder-me valorar millor.
​​
​
​
​
En CONCLUSIÓ si ho hagués de tornar a fer, procuraria que les activitats tinguessin formats més variats i fossin una mica més complexes. Per això faria més preguntes per el·licitar coneixement previs i així ajustar el nivell de dificultat. També intentaria fer participar als alumnes que van més ràpids, per exemple fent-los sortir a la pissarra. Finalment, confeccionaria els dossiers de forma diferent, els faria iguals i només el meu tindria les explicacions de les activitats per tal que fos més pràctic a l'hora de fer la classe.